söndag 11 januari 2009

Min egen blåbärspaj


Igår kväll hade vi våra kompisar, Bitte och Mats, på middag. Då Mats är en älskare av glass ville vi bjuda på en efterrätt med glass så det blev den här pajen. Och den blev så där god som en blåbärspaj ska vara. Har idag bjudit min syter och ehnnes familj på den också och den fick med beröm godkänt av konditorn (min svåger Wofflan). Ett gott betyg alltså.
Recept:
3 dl havregryn
2 dl mjöl
1 dl socker
1/2 dl sirap
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
100 gram smör
300 gram frysta blåbär
Vaniljglass till servering
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Dela smöret i bitar och lägg i. (om inte smöret r rumsvarm går det jättebra att ställa in hela bunken i micron i ca 40sek så blir smöret mjukt9
Blanda ihop till en deg. Det gör inget om det ör lite smulit det trycker man ihop i pajformen.
Tryck ut pajdegen i en en pajform men spar ca 1,5 dl för att ha ovanpå blåbären.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Ta ut pajformen ur ugnen och häll på blåbären och smula över resten av pajdegen.
Grädda i 15 minuter till.
Servera pajen lite ljummen med riktigt god vanlijglass.

Inga kommentarer: