torsdag 26 februari 2009
Bröd med dinkelflingor
Här kommer receptet:
15 gr jäst
200 gr dinkelflingor
800 gr vetemjöl
775 gr ljummet vatten
300 gr surdegsstart (jag tog 200 gr vetesurdegsstart och 100 gr rågsurdegsstart)
30 gr salt
Blanda vatten, jäst, dinkelflingor och vetemjöl och blanda på låg hastighet i 3 minuter.
Blanda i surdegsstarten och kör på lite högre hastighet i ytterligare 7 minuter.
Häl i saltet och blanda i ytteligare 7 minuter.
Låt jäsa i 2 timmar i rumstempertur och vik degen som ett kuvert var 20:e minut den första timmen (3 gånger.)
Dela degen i tre delar och lägg i jäskorgar. Ställ dem på sval plats och kalljäs minst 12 timmar.
Värm ugnen till 275 grader bakstenen i ugnen.
Stjälp försiktigt upp bröden på mjölad brödspade.
Grädda i ca 20 minuter, sänk värmen till 250 gr när du skjutsar in det första brödet.
lördag 21 februari 2009
Snöigt och blåsigt - en perfekt ursäkt för att stanna inne och baka
Jag tycker lite synd om Sören som precis blivit biten av långfärdsskridsoåkning och hade planerat att sticka ut på någon is idag. Det känns ju inte jättelockande men vem vet han kanske tar en tur i alla fall. Med frånvaron av det optimala vädret, med blank is och strålande sol, så jag kan tänka mig att trafiken till isen utanför oss inte kommer att vara lika livlig idag heller. Vi brukar annars ha en härlig vy, av allehanda åkare, från vårt vardagsrum. Men jag har redan sett en entusiast som åkt skidor på isen på morgonen. Nån som tränar för Vasan kanske och måste få sina mil i benen innan nästa helgs stora utmaning.
Börjar också fundera lite över min äldsta dotter som ska åka på kryssning ikväll med en av Finlandsfärjorna. Inget vidare värst väder för det heller. Om det blåser som det gör nu utanför vårt hus kan jag tänka mig hur det är ute på Östersjön. Huu... Hoppas bara de slipper sjösjuka och folk som kräks överallt för då är det verkligen inte mycket till nöjesresa. Man får hoppas att det mojnar till kvällen. Ska nog gå in och kolla väderleksrapporten.
Det är nog bäst att skingra tankarna lite och sätta en deg eller två under dagen. Tror att jag ska göra ett nytt försök med Hönökakor. Det var en strykande åtgång på dem och den här gången ska jag göra dem tjockare så kommer de bli ännu godare tror jag. Det kanske kan bli nåt sött också för där har det också gått åt en del under veckan. Vi har alla tjejerna hemma nu och så har Jonna också flyttat in och tillsammans med alla deras kompisar så blir det snabbt soprent i alla förråd.
söndag 15 februari 2009
Hönökaka eller Vi har bakat sprängdeg
Jonna och jag har startat ett surdegsbak, för omväxlings skull. Det ska bli Hönökakor. Och det lär det bli också men inte vilka som helst för det är en vansinnigt spännande deg vi satt. Jonna ränner runt med sin kamera överallt och fotar mig och degen i alla tänkbara lägen. Rätt många bilder sparar vi för oss själva i vårt lilla fotobibliotek bla dem när jag kavlar. Då lägger jag mig nämligen till med en synnerligen märklig min som inte kommer att visas för allmänheten. Men alla kan ju inte vara lika sockersöta som Leila när de bakar, då skulle det bli väldigt trångt i TV-rutan.
Först blandade vi alla ingredienser och satte bakmaskinen i arbete. Den knådade degen i 15 minuter tills den var alldeles trådig och fin, precis som en surdeg ska vara. Därefter la vi den att jäsa i 20 minuter och när tiduret ringde upptäckte vi, storögt, att degen fördubblats på den korta tiden. Det var då vi började undra om vi satt en sprängdeg?
Bunken var halvfull 20 minuter innan den här bilden togs.
Sen delade vi degen i åtta bitar och lät dem jäsa i 20 minuter till. Jag behöver väl knappast säga vad som hände under dessa 20 minuter?
Dubbelt upp igen!
Sen har vi kavlat ut varje bit med kruskavel och ugnen är såklart på uppvärmning med bakstenen i. Dags att jäsa 20 minuter igen. Hela köksbordet är fullt med utkavlat bröd. Härligt!
WOW! Nu har vi färdiga hembakade Hönökakor.
(Bara de nu inte fortsätter att jäsa i magen.)
Recept:
800 gr vetemjöl special
200 gr grahamsmjöl
125 g margarin
7 dl vatten
1 pkt jäst, 50 g
200 gr vetesurdeg
1 dl socker
½ tsk salt
Smält margarinet och värm vattnet däri så det tillsammans blir 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, surdegen, socker och salt och nästan allt mjöl (spara lite mjöl till utbakningen). Degen ska bli lös.
Arbeta degen i maskin ungefär en kvart. Låt degen jäsa i bunken under duk i 20 minuter.
Dela upp degen i 8 delar på bakbord. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 20 minuter.
Spara 200 g av degen i en glasburk så har du surdeg till nästa bak.
Kavla ut med kruskavel så kakorna blir så stora att det får plats två kakor på varje plåt. Kavla dem inte för tunna då blir det knäckebröd istället, vilket i och för sig också är gott men kanske inte riktigt vad man tänkt sig.
Låt jäsa på mjölad plåt ca 20 minuter under duk. Nagga med en gaffel innan du gräddar i 250 grader 7-8 minuter i övre delen av ugnen. Spreja med vatten i ugnen efter en minut.
De är jättelätta och roliga att baka. Det tar lite tid med gräddningen. Nu har ju jag valt att grädda på bakstenen men väljer man att grädda på plåt så går det minst dubbelt så fort eftersom man får plats med två kakor på varje plåt. Funkar kanske att grädda i varmluft också och då går det ju i så fall blixtsnabbt, men det har jag inte provat så den frågan lämnar jag obesvarad.
En ny bok i köket som jag varmt kan rekommendera
För ett par veckor sedan var jag ute på söndagsutflykt med mamma, Cattis, Rebecca och Jonna. Vi åkte först en tur till Saltå by och besökte deras butik och café. Då bunkrade jag upp med mjöl som de säljer i 10-kilossäckar och den här boken. Boken är fylld av härliga recept och vackra bilder. Jag kan varmt rekommendera den både vad gäller matrecepten och bakrecepten.
I början av veckan satte jag två surdegsstarter från recept i boken. En råg och en vete. Rågen var färdig för bak igår och då påbörjade jag surdegen till "Barsjabröd" (ett av recepten i boken) och idag har jag bakat klart. De ser fäldigt fina ut och det doftar fantastiskt av kummin i hela huset. Jag ser fram emot en provsmakning lite senare.
Nybakat Barsjabröd
Candeal-bröd
Det här är ett spanskt bröd och receptet hittade jag på nätet. När jag skulle baka det stämde bla inte mängden vätska så jag gjorde om receptet lite och nu är det här ett recept på ett himla gott matbröd. Jag gjorde tre stycken lite större baguetter.
Skitgoda helt enkelt!
Recept:
1 kg vetemjöl special
8 dl vatten
30 gr salt
200 gr surdeg av rågmjöl
10 g jäst
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
Smula jästen i vatten, blanda i surdegen, salt, mjöl och kryddor.
Låt vila en halvtimme.
Forma bröden till painrich och låt vila en halvtimme.
Pensla med olivolja, grädda i ugnen i 220 grader.
Gräddas i ugnen ca 30 minuter, bröden skall vara gyllenbruna och ha en hård skorpa.
söndag 8 februari 2009
Blåbärsgrottor
Recept till 12 st:
250 gr rumstempererat smör
1 1/2 dl socker
4 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl maizenamjöl
5 msk fast blåbärssylt (handen på hjärtat så har jag nog använt lite mer än så)
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör samman smör och socker till en lätt och luftig blandning, vispa ungefär 3 minuter.
Tillsätt mjöl, bakpulver och maizena och rör till en slät smet.
Mjöla händerna och rulla degen till bollar som du lägger i formar.
Gör en grop i varje boll och fyll med sylt.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Se till att inte öppna ugnsluckan de första 10 minuterna, då sjunker kakorna ihop.
Pistaschskorpor
måndag 2 februari 2009
Baka surdegsbröd med vanligt vetemjöl
Till detta bröd hade jag.
750 gram ljummet vatten
15 gr jäst
250 gr rågmjöl (ekologiskt - jag var alltså inte helt förtappad)
750 gr Willys vanliga vetemjöl
330 gr surdeg av råg
30 gr flingsalt
och sen jäste jag bröden i rumstemperatur.
Och som sagt - bröd blev det - och gott var det!
På söndagen bar det sen iväg till Saltå Kvarn och deras gårdsbutik och nu finns det inhandlat 10 kg vetemjöl special och 10 kg dinkelsikt. Så nu måste jag bara inhandla nytt rågmjöl och sätt igång en ny surdeg så ska det bakas på fin-mjöl till helgen. Det ser jag fram emot.
Men jag måste erkänna för mig själ, om än motvilligt, att maratonbakning av surdegsbröd och knäckebröd samtidigt inte var en alldeles lysande idé åtminstone inte om man envisas med att ha allt på gång samtidigt i köket.
Jag hade ju mina surdegsbröd på jäsning i köket såklart och satte under tiden degar för knäckebröd. Jättesmart tyckte jag när jag började, eftersom jag älskar att vara effektiv. Att baka knäckebröd innebär att man har en väldigt varm ugn och en ugnslucka som öppnas och stängs i ett kör. Rumstemperaturen i köket var till slut olidlig och inte kunde jag ju inte öppna fönstren eftersom jag hade surdegsbröden på jäsning. Nu är det emellertid på det viset att en överhettad hjärna inte alltid tänker helt klart eller helt smart. Varför flyttade jag inte på surdegarna till ett rum där jag kunder stänga dörren och sen öppnade fönstren i köket kan man ju undra? Då hade jag säkert sluppit känna mig svimfärdig och illamående. Men som sagt - man kan ju inte vara smart jämt. Som min syster brukar säga - "gör om - gör rätt!"
Så nästa gång får det bli en sak i taget (känns i och för sig inte riktigt som jag) eller jäsning av bröd i ett annat rum.
Knäckebröd med blandade frön
Nu måste man ju provbaka sig fram lite och det här är recept nummer ett på knäckebröd som jag hittat fram och sedan modifierat lite för att det skulle bli bra. Lätt att baka. Sätter bara upp ett litet varningens finger för sista momentet innan gräddning. Då man har penslat den utkavlade degen med vatten för att fröna ska fastna så blir degen med automatik lite kladdig och vill gärna fastna i kaveln så mjöla lite lätt så går det enklare.
Recept:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
3,5 dl vetemjöl
9 dl grovt rågmjöl
blandade fröer
Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt salt, vetemjöl och grovt rågmjöl.Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 225°C.
Knåda degen och dela upp i tre delar.
Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar. När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar.
Ta ut olika former som brödkakor eller grädda hela "flak" för att sedan bryta bitar av.
Grädda i ugnen ca 15 minuter gärna på varm baksten annars på varm plåt. Passa så att det inte blir bränt. Det går snabbt på slutet av gräddningen så det är lätt hänt att bränna brödet.
Förvara i burk.
Kokos och nougatgrottor
Ja jädrar i min lilla låda vilka goda små skapelser!
Jag hittade det här receptet nånstans, minns inte var, och nu har jag och Melina provat att baka dem. Flera olika moment men lätt som en plätt och roliga att göra. Ska vid tillfälle prova att göra en klassisk toscasmet med mandel och täcka dem med. Jag tror att det också kan bli rikigt bra. Tog med mig ett gäng till jobbet och de fick med beröm godkänt. Och Melina säger att det vattnas i munnen på henne bara hon tänker på dem.
De ser lite bleka och tråkiga ut i de vanliga bullformarna så nästa gång jag bakar dem ska jag göra det i fina mönstrade formar istället.
Recept till 25-30st:
4 1/2 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk vanlijsocker
1 tsk bakpulver
200 gr margarin
Nougat (typ Odense eller liknande)
Kokostäcke:
25 gr margarin
2 msk mjölk
1 1/2 dl sirap
100 gram kokos
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och margarin till en deg. Ställ den att vila i kylen i ungefär 30 minuter.
Fördela degen i bullformar. Tryck till dem så att det blir en liten grop i varje degbit.
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
Gör kokosfyllningen genom att blanda all ingredienserna i en kastrull och låt den sjuda på spisen i ca 5 minuter.
Dela nougaten i lika många bitar som du har kakor. Lägg en bit nougat på varje kaka. Täck nougaten med kokossmeten.
In i ugnen med kakorna igen. Den här gången ska de gräddas i ca 8 minuter.
Tack snälla Eva för den fina kruskaveln
Men så träffade jag mitt kompisgäng från Humlan (vårt gamla föräldrakooperativa dagis) och så säger Eva att hon har en som jag kan få. Hon blir bara glad om den får jobba lite igen. En gammal fin kavel som den är, så är den nog bara ledsen över att ligga och skräpa. Evas man, Hasse, blev, enligt Eva, också glad över att någon äntligen förbarmade sig över kaveln som han inte förstått varför de sparat i alla år. Nu är kaveln i alla fall fullt arbetsför och har fått visa upp sina talanger i helgen då jag äntligen kunnat baka knäckebröd.
I brist på en kruskavel gjorde jag ett typiskt Maria-försök i improvisation. Jag tog helt enkelt min mans balanskudde, en noppig geledyna i knallröd plast, och så plastade jag in den med plastfolie och la den på den utkavlade degen och hängde mig på den så att den tryckte till degen med sina nabbar (ungefär som en kruskavel fast mycket sämre och framförallt jäkligt mycket jobbigare och definitivt mer opraktiskt). Det är sånt man gör en gång och sen aldrig mer.
Hur som helst - ett stort tack till Eva som nu sett till att jag kan baka på ett betydligt mer praktiskt sätt. Bröd kommer som utlovat Eva, när vi ses härnäst.
Sen har jag också tillfällig vårdnad om min mammas och pappas gamla kavel som hängde på väggen i mitt föräldrarhem när jag var liten. Den är randig isället för taggig, jättefin. Den ska också komma i tjänst vid tillfälle. Så jag tror att Evas kavel ska trivas hemma hos oss. Den är i gott sällskap.