måndag 22 februari 2010

Fruktbitar med mandel


Det här är smarriga kakor, som müslibitar skulle man kunna beskriva dem. Enkla att göra gör ju inte det hela sämre.

Recept till 14 stycken

drygt 3 dl havregryn
2 dl råsocker
1 1/4 dl russin
1 1/2 dl hackad mandel
115 gr smält margarin (tips använd fettsnålt solrosmargarin)
solros- eller majsolja att smörja formen med

Sätt ugnen på 190 grader.

Pensla en 28 x 18 cm stor form med olja.

Blanda havregryn, socker, russin, mandel och margarin och rör om väl.
Skeda över smeten i formen och tryck till den med baksidan på en sked.

Grädda den gyllengul i ugnen i 15-20 minuter.

Rista 14 rektanglar i kakan med en vass kniv. Låt den ligga kvar i formen och svalna i ca 10 minuter och tag sedan upp dem försiktigt och låt dem svalna helt på ett galler.

söndag 21 februari 2010

Chocolate Chip Cookies

Jajemen, då var det dags för några hederliga Chocolate Chip Cookies. Behöver väl knappast presenteras mer än så...

Recept

200 gr smör
3 dl socker
3 ägg
5 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
1 tsk bikarbonat
300 gr grovt hackad mörk choklad

Sätt ugnn på 200 grader.

Hacka chokladen grovt. Lägg i en skål och ställ till sidan.
Smält smöret och rör sen med sockret poröst.
Rör ner äggen, ett i taget.
Blanda ner resten i smeten och blanda väl.
Klicka ut glest på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 12-14 minuter.
Låt svalna - sen är det bara att hugga in!

Vita Chokladbrownies


Dessa ljusa Brownies är så himmelskt goda att jag knappt finner ord. Jag bakade dem första gången på alla hjärtans dag och serverade dem då med en klick grädde och dekorerade med ett gelehjärta. Det föll i god jord kan man säga. Men dem går alldeles utmärkt att äta bara som de är också.




Recept

115 gr smör + lite extra att smörja formen med
225 gr vit choklad
1 3/4 dl valnötter
2 ägg
2 1/2 dl farinsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 180 grader och smörj en form som är i storleksordningen 18 cm, kvadratisk.

Grovhacka 175 gr av chokladen och valnötterna. Lägg resten av chokladen tillsammans med smöret i ett vattenbad och smält dem tillsammans över sjudande vatten. Rör smör och choklad när det smält och ställ åt sidan att svalna lite.

Vispa ägg och socker poröst och rör sedan ner den avsvalnade smör- och chokladblandningen och blanda väl. Vänd ner mjöl och de hacakde nötterna och chokladen. Stjälp upp smeten i den smorda formen och fördela ut den över hela formen och jämna till ytan.

Sätt in i ugnen och grädda kakan i ca 30 minuter. Den ska precis bli stel på ytan men ska fortfarande vara lite mjuk i mitten. Låt den svalna i formen och skär den sedan i bitar före servering. Det blir ca 9 normalstora Brownies.


lördag 20 februari 2010

Chokladbollar

Jag har en rolig historia från min syster. Hon var någonstans i Sverige på ett kafé där de uppenbarligen hade givit upp tävlingen om vem som hade rätt i fråga om namn. Ni som har några år på nacken, likt jag själv, vet att chokladbollar haft ett helt annat namn tidigare som inte var helt rumsrent. Och när man kom på detta så dök det upp nya namn, bla chokladbollar. Men på det här kaféet hade de sannolikt tröttnat på att inte veta vad man skulle kalla dessa godbitar så på fatet där chokladbollarna låg stod det:

Kalla-det-vad-du-vill-bollar - 10 kr

Min man är helt galen i såna stora fina chokladbollar som de serverar på kaféer och de recept jag tidigare haft har inte smakat som dem. Nu har jag provat mig fram tills jag hittat ett som jag tycker är riktigt bra.

Så låt er väl smaka. :-)


Recept:
150 gr rumsvarmt smör
2 dl socker
3,5 dl havregryn
1 dl kokos
1,5 msk vanlijsocker
4,5 msk kakao
2-3 msk bryggt starkt kaffe

Garnering:
Pärlsocker eller kokos

Blanda alla ingredienser tillsammans till en jämn smet. Var noga så att du inte har smörklumpar kvar. Rulla till den storlek på bollar du vill ha och rulla dem i pärlsocker eller kokos.

lördag 6 februari 2010

En liten prinsessa på besök som bakar Makalösa kakor

Igår hade jag besök av min äldsta dotter och hennes kompis lilla flicka - Tilde. Då stannar världen. Vad är det med barn som gör detta med oss vuxna som vi går allehanda dyra kurser och självutvecklingsprogram för at lära oss - att vara "här och nu" och att allt annat kan vänta. Det är rent magiskt. Denna lilla treåriga prinsessa tar hela vår familj med storm. Och visst förstår hon att hon är välkommen men hon har ingen aning om vilken effekt hon har på oss allihop och drar ju därmed heller inga fördelar av det. Det är så väldigt äkta. Det finns inget konstigt, inga krusiduller eller nåt som är omöjligt för då är det ju bara att koppla på fantasin och hitta på lite och vips - så var det löst! Hon lekte med Rebecca och Rebecca är så snäll och frågar hela tiden hur man ska göra i leken i och Tilde svarar och styr och ställer på ett härligt sätt, bestämt och säkert utan att vara tjatig eller dum. Hon är så otroligt rolig att ha att göra med. Precis lagom. Mamma Helene har gjort ett fantastiskt bra jobb måste jag säga - också en duktig tjej.

Och så höll jag förstås på att baka när Tilde och Rebecca kom. Och ni vet hur man gör när man bakar. Man ser till att man får plats med så mycket som möjligt på plåten. Radar upp kakor och bullar i raka rader, osv, osv. Hur som helst så frågade jag Tilde om hon också ville baka nåt? Om vi skulle baka kakor? Och det ville hon gärna. Så jag knådade ihop en deg och så ställde hon sig på en stol vid spisen där jag ställt ut plåtarna och så tog hon degbit efter degbit, rullade dem så gott det gick och sen la hon dem nånstans på plåten - ev halvt ovanpå någon annan - och sen tryckte hon till. De låg huller om buller på plåtarna när hon var klar och sneda och vinda var de men det var de finaste kakor jag sett på mycket länge. Och det blev de även när de var gräddade. Sören blev alldeles särskilt förtjust i dem och jag förstår honom - De heter Makalösa och de bakades av en alldeles makalös liten flicka.

Så vad lär man sig av detta? Massor! Och jag ska verkligen tänka på allt klokt Tilde lärde mig på nytt igår. Tack för det Tilde och tack Helene för att vi fick låna henne en stund. Det är sån lyx att ha henne i vår närhet - önskar jag kunde träffa henne oftare. Och Helene också.

Och här kommer receptet på Tildes fina kakor:




Makalösa


2,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
100 gr smör (går bra med margarin också)
1/2 dl sultanrussin (går bra med vanlig också)

Gör så här:

1. Se till att få ett litet sött barn på besök, då kommer baket gå mycket bättre.

2. Sätt ugnen på 175 grader

3. Blanda samman mjöl, strösocker, bakpulver och knåda snabbt ihop det med smöret till en deg. Antingen gör du deg för hand eller i en matberedare.

4. Rulla små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem lite.

5. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Valnötsbröd med linfrö

Idag har jag fått ta lite av det jag har hemma eftersom klockan var halv sju och söndag morgon när jag ville börja baka. Men ibland kan det ju vara just det som är det bästa - Nöden lär ju vara uppfinningarnas moder. Som jag sagt tidigare är ju inte att följa recept min starkaste sida. Jag lär från recept men sen använder jag mig av sunt förnuft och tidigare kunskaper. Så fick det bli även denna morgon. Och det bästa knepet för mig är då at utgå från mitt grundrecept - Mitt allra första surdegsbröd. Det receptet är verkligen en bra grund att ha för att kunna lägga och dra ifrån.

Här kommer då ett nyvunnet recept på ett jättegott valnötsbröd med linfrö. Och det jag älskar med valnötsbröd är den vackra färgen degen och brödet får, den går nästan åt lite purpur.

Recept:
4 gr torrjäst
775 gr vatten (varmare än fingervarmt)
650 gr ekologiskt vetemjöl
550 gr ekologiskt dinkelmjöl
1,5 dl hackade valnötter
1,5 dl linfrön
(Om jag hade haft lite torkad frukt hemma hade jag slängt i det också)

Kör först dessa ingredienser tillsammans i matberedearen i 3-5 minuter på medelhög hastighet.

Tillsätt 300 gr surdegsstart av råg

Kör ytterligare 10 minuter men öka nu hastigheten på matberedaren.

Tillsätt 30 gr salt och fortsätt att köra degen i ytterligare 3 minuter.

Ja det var allt. Ta upp degen och lägg den i en stor bunke som du hällt olja i botten på. (Jag brukar använda olivolja.) Nu ska degen jäsa men under den först immen ska du vika degen som ett kuvert var tjugonde minut.

Först viker du höger sida mot mitten och sen vänster mot mitten. Därefter uppifrån mot mitten och sist nedifrån och mot mitten. (Jag gör den i min stor jäsbunke, funkar alldeles utmärkt).

Efter du vikt degen vid tre tillfällen låter du den jäsa ytterligare 1 timme i bunken.

Därefter häller du ut den på mjölat bakbord och nu ska du dela degen i tre delar och nu kommer det viktiga - försök att knåda degen så lite som möjligt och du vill ha ett blåsigt och härligt bröd.

Tvinga/vik istället kanterna in under brödet från alla hål så att de möts på mitten, gör detta flera gånger då får du ett hållfast bröd som inte lika lått säckar ihop när du ska flytta det till plåten osv.

Lägg bröden att jäsa över natten i jäskorgar eller på bakplåtspapper med handdukar under pappret som stöd runt brödet så att det jäser uppåt och inte flyter ut.

Chokladsockerkaka


En riktigt saftig och hög sockerkaka som jag provbakade igår. Och den är nästan ännu finare idag. Jag har en dotter som är mjölkallergiker och vill därför prova lite recept utan mjölk så det här var ett bra recept även ur den synvinkeln. Lite extra kraftig smak eftersom det är kaffe i den också - och den passar även oss som normalt inte gillar kaffe.


Recept:

1,5 dl vatten
3 msk kaffe
100 gr margarin (går att ta smör också såklart)
2 ägg
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver



Häll upp vatten och kaffe i en kastrull och lägg i margarinet. Smält margarinet tillsammans med vattnet och kaffet. Låt svalna något.

Vispa socker och ägg pösigt.

Blanda i alla torra ingredienser och blanda. Tillsätt smör- vattnen och kaffeblandningen och vispa ihop till en smet. Den kommer att vara tunnare än sockerkakssmet brukar vara.

Häll smetet i en smord form och istället för ströbröd använder jag kokos till formen.

Grädda längst ner i ugnen i 50 minuter i 175 grader.

Låt kakan stå en stund när du tagit ut den innan du vänder den upp och ned på ett fat.