torsdag 8 januari 2009

Karl-Valters rulltårta

Och vem tusan är då Karl-Valter? Ja, inte vet jag. Så hette den här rulltårtan i ett recept som jag hittade när jag var liten och det får den fortsätta att heta. Har man en gång ätit Karl-Valters rulltårta så kommer man garanterat ihåg det. Den har en härlig chokladsmörkräm som fyllning och är förrädiskt god.

Recept:

3 ägg
1 1/2 dl socker
1/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
lite smält smör eller olja

Fyllning:
150 gr smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
4 msk kakao

Börja med fyllningen.
Rör rumsvarmt smör så att det blir alldeles mjukt och krämigt.
Blanda det rörda smöret med florsocker, vaniljsocker, kakao och till sist de två äggulorna. Rör till en jämn och fin kräm.

Sätt ugnen på 250 grader.
Täck en långpanna med smörpapper. Pensla pappret med smält smör eller olja.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner det försiktigt, men se till att smeten blir välblandad.
Bred ut smeten på smörpappret och grädda nederst i ugnen ca 4-5 min. Passa ugnen hela tiden, det går blixtsnbbt när rulltårtan blir klar.
Sockra över den färdiga kakan och stjälp upp den på smörpapper. Dra av pappret som kakan gräddats på. Om inte pappret vill lossna pensla snabbt med kallt vatten på smörpappret så lossnar det lätt från kakan.
Låt kakan kallna innan du brer på chokladsmörkrämen. (Pensla ett smörpapper med vatten och lägg det över kakan. Då håller sig kakan mjuk medan den kallnar.)
Rör om i chokladsmörkrämen så at du känner att den är riktigt smidig och fin. Bred den över rulltårtan när den svalnat så mycket att smöret inte smälter. (Prova på en liten kant först)
Rull ihop kakan. Låt den ligga minst en kvart innan du skär upp den. (Det är svårt att vänta men det går.)
Förvara kakan i kylskåp inrullad i smörpapper.

Inga kommentarer: