söndag 14 mars 2010

Citronbröd med Manitoba Cream


Köpte en, för mig, ny mjölsort - Manitoba Cream och på baksidan av påsen hittade jag det här receptet. Det blev ett fantastiskt gott och friskt bröd med en tydlig citronsmak. Jag bjöd min kompisar på det och de åt med frisk aptit och Anna tog med sig det sista hem. (Hoppas det smakade.) Så det här kan jag varmt rekomendera. Det är Jan Hedhs recept.

Citronbröd med Manitoba Cream , 2 st

Fördeg:
100 gr rådmjöl
150 gr Manitoba Cream
10 gr jäst
250 gr vatten, 35 grader varmt


Gör fördegen så här:

Lös upp jästen i vattnet. Häll det över mjölet och kör på lägst hastigheten på köksmaskinen i 10 minuter. Täck med en fuktig handduk och låt jäsa i två timmar.

Bortgörning:
2 mogna citroner
600 gr Manitoba Cream
15 gr jäst
250 gr vatten
50 gr jungfruolivolja
20 gr salt

Gör så här:
Tvätta och torka citronerna. Riv dem på ett rivjärn men bara så att det gula skalet kommer med.

Väg upp mjölet i en bunke och tillsätt fördeg och citronskal. Lös upp jästen i vattnet och häll det över mjölet.

Knåda på lägsta hastighet med köksmaskinen i 3 minuter.

Tillsätt oljan och knåda i ytterligare 10 minuter i köksmaskinen.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 7 minuter. Öka hastigheten på köksmaskinen.

Kontrollera att degen är riktigt elastisk genom att sträcka degen mellan tummarna till en tunn hinna. Spricker den bör man knåda degen lite till.

Lägg degen i en lätt inoljad bunke med lock, alternativt i en inoljad bunke med en fuktig handduk över, och låt den vila i 30 minuter i rumstemperatur.

Ta upp degen på mjölat bakbord och stöt samman degn. Lägg sedan tillbaka den i bunken. Upprepa stötningen efter ytterligare 30 minuter men låt degen ligga kvar på bakbodet och vila i 10 minuter.

Dela degen på mittten och forma två avlånga, lätt spetsiga bröd.

Lägg dem på en torr mjölad duk och mjöla på bordet. (Jag brukar lägga dem på mjölat bakplåtspapper för det är så enkelt att lyfta dem på det sedan, rätt in i ugnen.) Låt dem jäsa till dubbel storlek, i ca 60 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader (eller 220 grader varmluft) med en bakplåt eller baksten i ugnen.

Gör tre snitt i brödet och lyft in dem i ugnen med hjälp av stekspade på bakplten med bakpltspapper eller direkt på bakstenen.

Spruta in rikligt med vatten i ugnen med hjälp av blomspruta. (Eller lägg några isbitar i en skål på botten av ugnen)

Sänk temperaturen efter 5 minuter till 200 fgrader (varmluft 180 grader).

Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna ugnsluckan. Upprepa det ytterligare två gånger under bakningen.

Total baktid ca 45-50 minuter. (När temeraturen inuti brödet är 98 grader är det klart)

Sätt dem att svalna på galler.


Som sagt - ett himla gott bröd!


2 kommentarer:

Mia sa...

Tack mamma Maria för brödreceptet! Hade jag inte hört Annas lovprisande och fått recept av dig hade jag nog aldrig tänkt på hur gott det skulle vara med citronbröd. Men nu ska jag prova! Och köpa Manitoba cream igen. Oj, vad man måste knåda det. Dvs jag har en kitchenaid så den gör ju jobbet men i alla fall.
Mvh
Mamma Mia

Köket sa...

Min köksmaskin pajade när jag gjorde den här degen så jag fick knåda den för hand och det var ingen lek. Jag var rejält trött i armarna. Men brödet blev bra i alla fall, men jag tror att det kommer att bli ännu bättre när jag gör degen i maskinen. Degen får en bättre "stuns" då. Lycka till! Och tack för uppdateringen om er utställning på Rosendal. Maria