måndag 2 februari 2009

Knäckebröd med blandade frön

Ett vansinnigt gott knäckebröd bröd blev det bakat i lördags. Det kan jag varmt rekomendera.
Nu måste man ju provbaka sig fram lite och det här är recept nummer ett på knäckebröd som jag hittat fram och sedan modifierat lite för att det skulle bli bra. Lätt att baka. Sätter bara upp ett litet varningens finger för sista momentet innan gräddning. Då man har penslat den utkavlade degen med vatten för att fröna ska fastna så blir degen med automatik lite kladdig och vill gärna fastna i kaveln så mjöla lite lätt så går det enklare.

Recept:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
3,5 dl vetemjöl
9 dl grovt rågmjöl
blandade fröer

Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt salt, vetemjöl och grovt rågmjöl.Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme.

Sätt ugnen på 225°C.

Knåda degen och dela upp i tre delar.

Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar. När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar.

Ta ut olika former som brödkakor eller grädda hela "flak" för att sedan bryta bitar av.

Grädda i ugnen ca 15 minuter gärna på varm baksten annars på varm plåt. Passa så att det inte blir bränt. Det går snabbt på slutet av gräddningen så det är lätt hänt att bränna brödet.

Förvara i burk.

Inga kommentarer: