torsdag 26 februari 2009

Bröd med dinkelflingor

Nu har jag sportlov och har förstås börjat dagen med ett litet bak. Det är lite blanda och ge som är dagens utmaning. Jag har blandat lite olika surdegsstater i degen och haft i lite dinkelflingor. Få se vad det blir. Det kan ju inte gå mer än åt skogen.

Här kommer receptet:

15 gr jäst
200 gr dinkelflingor
800 gr vetemjöl
775 gr ljummet vatten
300 gr surdegsstart (jag tog 200 gr vetesurdegsstart och 100 gr rågsurdegsstart)
30 gr salt

Blanda vatten, jäst, dinkelflingor och vetemjöl och blanda på låg hastighet i 3 minuter.
Blanda i surdegsstarten och kör på lite högre hastighet i ytterligare 7 minuter.
Häl i saltet och blanda i ytteligare 7 minuter.

Låt jäsa i 2 timmar i rumstempertur och vik degen som ett kuvert var 20:e minut den första timmen (3 gånger.)

Dela degen i tre delar och lägg i jäskorgar. Ställ dem på sval plats och kalljäs minst 12 timmar.

Värm ugnen till 275 grader bakstenen i ugnen.
Stjälp försiktigt upp bröden på mjölad brödspade.
Grädda i ca 20 minuter, sänk värmen till 250 gr när du skjutsar in det första brödet.

Inga kommentarer: