torsdag 8 januari 2009

Surdegsstart på rågmjöl

Nu har jag ju satt min första surdeg som faktiskt tycks bli bröd. Det här receptet var det som jag använde. Surdegen har ungefär samma konsistens som en våffelsmet och den ser lite småäcklig ut när den börjar bubbla och jäsa men det är helt i sin ordning.

1 sats surdeg av råg:

Dag 1:
Blanda 2 dl ljummet vatten med 2 1/2 dl ekologiskt rågmjöl. Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur i 2 dygn.
Gärna i ett skåp över kylen om du har. Det har inte jag så jag har låtit den stå bredvid ett element en stund varje dag och det tycks ha funkat.

Dag 2:
Gör ingenting med din surdeg. Låt den bara vara.

Dag 3:
Nu har surdegen stått och jäst i två dygn, dags att mata den lite.
Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 dl ekologiskt rågmjöl och blanda noga. Plasta bunken. Låt den stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur.

Dag 4:
Tillsätt ytterligare 1 dl ljummet vatten och 1 dl ekologiskt rågmjöl. Plasta bunken och låt den stå ännu ett dygn i rumstemperatur. Imorgon är det dags att baka bröd av surdegen. Det är mao dags att välja recept. Snart börjar det riktigt roliga.

Dag 5: Nu kan du baka med din surdeg. Spara 100 gr surdeg och ställ antingen in det i kylen och vila för att ta fram någon dag innan du ska baka och börja mata igen med samma mängd och innehåll som ovan. Eller så tar du den sparade surdegen (100 gr) och matar den direkt och har kvar den i rumstemperatur för att kunna baka igen om ett par dagar.
(Om jag nu har fattat det rätt så stämmer det som jag skrivit på "dag 5" annars kommer jag självklart att ta bort detta inom kort.)Så här ser min surdeg ut efter att jag startat om den igen efter att jag bakat mitt bröd idag.
1 kommentar:

Helena sa...

Vad bra du har skrivit! Hade tänkt prova men det kändes så svårt tills jag tittade in här :)

Tack för du delar med dig.