söndag 11 januari 2009

Mariabulllar och Örfilar


Precis nybakade bullar är bland det godaste som finns. Till vänster på fatet ligger "Örfilar" och till höger "Mariabullar".


Jag jobbade för några år sedan på ett företag som hade sitt huvudkontor i Uppsala och var därför där med jämna mellanrum. Vid stationen fanns då (vet inte om det finns kvar) ett café i det gamla stationshuset och de hade bullar som de kallade Mariabullar. Otroligt goda vridna bullar med stött kardemumma. Såna ville jag också göra så jag åkte hem och bakade dem efter eget huvud. Här kommer det receptet och ett recept på Örfilar, bullar som min mormor brukade baka och som också är otroligt goda. Knepet när man baka bullar är att inte ha för mycket mjöl i degen och att verkligen inte snåla med fyllningen.

Recept Mariabullar, ca 40 st:

50gr jäst
5 dl mjölk
150 gr smör
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

några tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret. Häll i mjölken i det smöret och värm till 37 grader. Häll degspadet i degbunken, först lite och rör ut jästen. Häll sedan på resten. Tillsätt salt, socker och mald kardemumma. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en fin deg. Den ska inte släppa kanterna helt utan hellre vara lite lösare. Den ska nästan kladda på fingrarna när du tar i den.

Låt degen jäsa 30 minuter.

Tag ut degen på bakbord och dela i 4 delar. Kavla ut varje del til en rektangel. Bred på smör, strö över socker och mald kardemumma och avsluta med stött kardemumma. Vik degen på mitten, från långsida till långsida. Tryck ihop den vikta degen lite så att fyllningen stannar kvar. Dela i ca 10 bitar. Vrid dem och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa 30 minuter till.

Grädda i ca 9 minuter i 250 grader varm ugn.

Mormors Örfilar, ca 50 st:

50gr jäst
5 dl mjölk
150 gr smör eller margarin
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret. Häll i mjölken i det smöret och värm till 37 grader. Häll degspadet i degbunken, först lite och rör ut jästen. Häll sedan på resten. Tillsätt salt, socker och mald kardemumma. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en fin deg. Den ska inte släppa kanterna helt utan hellre vara lite lösare. Den ska nästan kladda på fingrarna när du tar i den.

Låt degen jäsa 30 minuter.

Tag ut degen på bakbord och dela i 4 delar. Kavla ut varje del til en rektangel. Bred på smör eller margarin. Strö över socker och mald kanel. Rulla degen från långsida till långsida. Dela i ca 12 bitar. Lägg dem på plåten, fortfarande med degsidan uppåt, precis som degrullen såg ut. Ta skaftet på en tesked och tryck till över bullen mellan de randiga kanelsidorna så att de liksom vänder sig uppåt. (Nu hoppas jag att jag h ar förklarat så att man kan förstå...?)

Låt dem jäsa 30 minuter till.

Grädda i ca 9 minuter i 250 grader varm ugn.

Inga kommentarer: