söndag 11 januari 2009

Mina första rågsurdegsbröd - recept

Så här fina blev de tre första bröden som jag bakade på rågsurdegen. Vansinnigt gott måste jag säga. Kan knappt inte fatta att jag bakat dem själv. Det är rena rama bageribrödet.

Här kommer receptet:
750 gr ljummet vatten

15 gr jäst

1000 gr ekologiskt vetemjöl

300 gr rågsurdeg

30 gr salt

Görs på kvällen:

Blanda jäst, vatten och vetmjöl och blanda degen. Låt den knådas på låg hastighet i ca 3 minuter. Låt degen vila i ca 10m minuter.Tillsätt rågsurdegen och kör på lite kraftigare hastighet i ytterligare 3 minuter. Tillsätt saltet och kör den på ännu högra hastighet i 3 minuter till. Häll över degen i en rymlig plastbunke med lock och låt den jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Den första timmen viker du degen var 20:e minut som ett kuvert. (Först uppifrån och nerifrån och sen från höger och vänster.)

Efter två timmar häller du ut degen på ordentligt mjölat bakbord och delar degen i tre delar. Forma dem försiktigt till tre bröd. (Det bubblar och pyser rätt ordentligt om brödet och det gäller att inte klämma bort alla de bubblorna om man vill ha ett blåsigt och fint bröd.)

Lägg bröden i tre jäsformar och ställ dem i kylen över natten att vila.

Morgonen efter:

Värm upp ugnen till 275 grader med bakstenen i ugnen (eller en plåt om du inte har en baksten)Ta ut ett bröd i taget från kylen (eller så många du kan grädda samtidigt i ugnen). Vänd försiktigt över brödet till degspaden och skjutsa in i ugnen på den varma stenen. Sänk värmen till 250 grader. Lägg in några isbitar i ugnen så får brödet en knaprig seg yta. Grädda i ca 20 minuter.

Klart!Inga kommentarer: