lördag 20 mars 2010

Saftig Choklad- och hasselnötstårta




Det här var en riktig höjdare måste jag säga. Hittade receptet i Leilas kokbok - A piece of cake. Jag bjöd på den när mina kompisar var hemma och fikade. Den är så läcker att se på så den gör sig verkligen på en härlig kakbuffé.


Den är dessutom otroligt hållbar så den här tårtan kan man med fördel göra nån dag i förväg om man ska bjuda på den. Den höll i en vecka hemma hos oss och hade säkert kunna hålla längre om den inte tagit slut.


Recept till 1 tårta/12 bitar


300 gr hasselnötter

300 gr mörk choklad

1 msk kakao

200 gr mjukt smör

1 dl strösocker

6 ägg

Smör till teflonformen

Peanut Butter Frosting:

1/2 dl mjukt jordnötssmör

2 1/2 dl florsocker

4 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

100 gr Philadelphiaost

1 msk varmt kaffe

Blandade nötter till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare

Hacka 200 gr av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.

Tillsätt kakao, smör, strösocker och mixa krämigt.

Separera äggen och tillsätt äggulan i smeten och mixa.

Vispa uipp äggvitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.

Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.

Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Bryt deb resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.

Baka tårtan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig.

Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och Philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet.

Bred frostingen på tårtan och garner med nötterna.




Inga kommentarer: