Det här var en riktig höjdare måste jag säga. Hittade receptet i Leilas kokbok - A piece of cake. Jag bjöd på den när mina kompisar var hemma och fikade. Den är så läcker att se på så den gör sig verkligen på en härlig kakbuffé.
Den är dessutom otroligt hållbar så den här tårtan kan man med fördel göra nån dag i förväg om man ska bjuda på den. Den höll i en vecka hemma hos oss och hade säkert kunna hålla längre om den inte tagit slut.
Recept till 1 tårta/12 bitar
300 gr hasselnötter
300 gr mörk choklad
1 msk kakao
200 gr mjukt smör
1 dl strösocker
6 ägg
Smör till teflonformen
Peanut Butter Frosting:
1/2 dl mjukt jordnötssmör
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gr Philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Blandade nötter till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare
Hacka 200 gr av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.
Tillsätt kakao, smör, strösocker och mixa krämigt.
Separera äggen och tillsätt äggulan i smeten och mixa.
Vispa uipp äggvitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Bryt deb resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
Baka tårtan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig.
Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och Philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet.
Bred frostingen på tårtan och garner med nötterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar