lördag 17 januari 2009

Maränger i olika färger

Maränger i olika färger kan göra vem som helst på gott humör. Om man dessutom dekorerar dem med strössel av olika sorter blir det ännu bättre. Typsikt tjejigt, jag vet - men både jag och mina döttrar älskar dessa små vackra skapelser. Jag brukar göra flera färger samtidigt, ljusgula, ljusgröna och rosa, och sen blanda dem i en stor glasburk. Det blir så läckert!


(Jag ska nog prata med min svåger - konditorn - och se om jag inte kan komma över andra färger än de som finns i handeln.)


Receptet går alldeles utmärkt att halvera.


Recept för 25-30 st:


4 äggvitor
1 krm vinäger
2 dl strösocker
några droppar karamellfärg efter tycke och smak
strössel, olika sorter
Något att spritsa med som sprits och tyll, det går också bra att bara klicka ut dem med sked.


Sätt ugnen på 100 grader.
Välj en ren bunke (alla redskap måste vara helt fria från vatten). Vispa äggvitorna med en elvisp eller i matberedare till ett vitt fast skum. Tillsätt vinäger och vispa ytterliggare ännu fastare och tillsätt sedan sockret lite i taget. Droppa i några droppar karamellfärg och vispa tills färgen är jämnt fördelad i smeten. Massan ska vara helt fast och inte rinna ur bunken om du vänder den upp och ner.
Spritsa eller klicka (med hjälp av två matskedar) ut maränger på bakplåtspapper. Strö över strössel. Sätt in i ugnen och grädda 1,5 timmar utan att öppna luckan. Låt svalna på galler.







De här härliga marängerna går snabbt och lätt att göra.






fredag 16 januari 2009

Frukost-fetisch

Att äta frukost i lugn och ro är bland det bästa jag vet. Helgerna är ju såklart det naturliga forumet för det. Och då ska det finns "allt" på frukostbordet.


Det här började redan när jag var liten och bodde hemma hos mamma och pappa. Jag var morgonpigg och gillade också då att baka. Så det var inte ovanligt att jag gick upp först, bakade bröd (om jag hann) och dukade fram frukost till hela familjen. Och då dukade jag fram allt som kunde tänkas kopplas ihop med frukost inklusive morgontidningen till pappa. Det är ju inte så konstigt att det här med frukost ligger mig så varmt om hjärtat.


Nå väl - vad ska finnas på ett frukostbord för att det ska vara riktigt bra? Ja, förutom flera sorters bröd, både hårt och mjukt, och smör så vill jag ha youghurt, filmjölk, müsli, juice (helst färskpressad såklart) ostar, korvar, skinka, marmelad och kokta ägg. Små smoothies är också välkomna. Färsk frukt i bitar - mmm! Och trevligt sällskap så klart. Vi har rätt många gäster vid vårt frukostbord och kan vara allt från två till tio personer. Inget är egentligen ovanligt. Och sen ska man sitta och äta länge och prata och umgås. Det är en riktigt bra start på dagen - även för trötta tonårsbarn som egentligen helst vill sova. Men när de väl är uppe så gillar dem det. Och våra barn har definitvit smittats av min min frukost-fetisch för de vill gärna bjuda sina kompisar som sovit över på "riktig frukost".



För dem ska då frukostbordet också bjuda på "Marias Specialchoklad" som de döpt den till. Det är varm mjölk (gärna Baristamjölk men det funkar med vilken som helst) som man vispar upp till ett skum medan man värmer den på spisen och sen häller i höga glas som man lagt mjölkchokladbitar i. Rör lite i glasen så att chokladen smälter och löser sig i mjölken. Toppa med lite vispad grädde och sen lite ringlad chokladsås på toppen. Alltså en riktig sockerkick.

Min mellandotter är den som är mest kompis med mixern och gör smoothies i alla de smaker. Allra helst tropiska med tex ananas, mango, banan och kokos men då blir det oftast lite för mycket för oss andra. Hon däremot kunde tidigare bara tänka sig vitt formbröd och där går ju våra smaker isär rejält kan man ju säga. Nu har jag emellertid efter lång tid av bakande av allehanda sorters bröd lyckats få även henne att äta en del av mina surdegsbröd, men det tog tid vill jag lova. Men det har också varit en utmaning i mitt bakande - att kunna hitta ett sätt att baka bröd på så att det även passar henne. Alla andra i familjen säger oftast Mmmm om allt jag bakar och det är ju trevligt men man ska inte underskatta utmaningar. Dem driver en framåt.

torsdag 15 januari 2009

Havrekakor

Om man, som jag, har en man som föredrar kakor som inte är så söta är det här perfekta små skapelser. De är dessutom väldigt lätta att göra och det går snabbt. Alltså - alla rätt!

Recept:

200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
6 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Sätt ugnen på 180 grader.
Rör samman smör och strösocker. Rör ner de övriga ingredienserna och blanda samman till en deg. Rulla ut degen och dela den i 40 bitar. Rulla bitarna till runda kulor och lägg dem på smörpapper på en plåt. Tryck till kakorna med en gaffel. Grädda i ugnen i cirka 10-12 minuter.

Några dagars utbildning tillägnad "jaget"


Ägnade både lördagen men framför allt söndagen åt bakning. Hade då dessutom bjudit in min systerdotter, som för övrigt utsett mig till sin extramamma (sånt tackar man för - vilken utmärkelse!), till att komma hit med sin nya fina kamera och fota mina små bakverk av allehanda slag. Jag tycker själv att det är så tråkigt att läsa ett recept utan att få se lite fina bilder på det man kan tillaga. Hon tog i alla fall utmaning på största allvar och arrangerade kakor, bullar och bröd i smakfulla miljöer. Sen kom resten av min systers familj hit och åt så mycket de orkade av allt bakat. Och de gjorde en bra insats vill jag lova. En mysig eftermiddag.



Jag har den här veckan varit på utbildning i tre dagar på en konferensanläggning i Nacka, mao i samma kommun som jag bor. Men man ska inte klaga och framför allt inte när man kommer till hemresan då känns "nära" väldigt skönt.


När vi började kursen i måndags skulle alla först säga en tanke som vi för närvarande bar på. Och min blev så klart surdeg efter helgens aktiviteter. Jag var fortfarande så uppe i mitt bakande att jag egentligen kände att jag varken hade tid eller lust att åka bort i tre dagar. Men det var fantastiska dagar förlagda vid havet med farleden precis utanför. Vi har vänt ut och in på "jaget" och "individen" i tre dygn för att förhoppningsvis på sikt bli bättre chefer. Och vem vet - vi kanske rent av lyckas. Men det lär nog krävas både tid och kanske framförallt en skopa tålamod från våra medarbetare.


Det som är speciellt trevligt med att bo på såna anläggningar är ju ofta maten och här var det inte sämre. De hade ´bla ett par brödsorter som jag är sugen på att provbaka hemma och några rysligt goda små biscotti med choklad och hasselnötter. Jag har med andra ord tillgodosett "jagets" behov med några nya smakupplevelser och förhoppningsvis också några recept.

söndag 11 januari 2009

Mariabulllar och Örfilar


Precis nybakade bullar är bland det godaste som finns. Till vänster på fatet ligger "Örfilar" och till höger "Mariabullar".


Jag jobbade för några år sedan på ett företag som hade sitt huvudkontor i Uppsala och var därför där med jämna mellanrum. Vid stationen fanns då (vet inte om det finns kvar) ett café i det gamla stationshuset och de hade bullar som de kallade Mariabullar. Otroligt goda vridna bullar med stött kardemumma. Såna ville jag också göra så jag åkte hem och bakade dem efter eget huvud. Här kommer det receptet och ett recept på Örfilar, bullar som min mormor brukade baka och som också är otroligt goda. Knepet när man baka bullar är att inte ha för mycket mjöl i degen och att verkligen inte snåla med fyllningen.

Recept Mariabullar, ca 40 st:

50gr jäst
5 dl mjölk
150 gr smör
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

några tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret. Häll i mjölken i det smöret och värm till 37 grader. Häll degspadet i degbunken, först lite och rör ut jästen. Häll sedan på resten. Tillsätt salt, socker och mald kardemumma. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en fin deg. Den ska inte släppa kanterna helt utan hellre vara lite lösare. Den ska nästan kladda på fingrarna när du tar i den.

Låt degen jäsa 30 minuter.

Tag ut degen på bakbord och dela i 4 delar. Kavla ut varje del til en rektangel. Bred på smör, strö över socker och mald kardemumma och avsluta med stött kardemumma. Vik degen på mitten, från långsida till långsida. Tryck ihop den vikta degen lite så att fyllningen stannar kvar. Dela i ca 10 bitar. Vrid dem och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa 30 minuter till.

Grädda i ca 9 minuter i 250 grader varm ugn.

Mormors Örfilar, ca 50 st:

50gr jäst
5 dl mjölk
150 gr smör eller margarin
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret. Häll i mjölken i det smöret och värm till 37 grader. Häll degspadet i degbunken, först lite och rör ut jästen. Häll sedan på resten. Tillsätt salt, socker och mald kardemumma. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en fin deg. Den ska inte släppa kanterna helt utan hellre vara lite lösare. Den ska nästan kladda på fingrarna när du tar i den.

Låt degen jäsa 30 minuter.

Tag ut degen på bakbord och dela i 4 delar. Kavla ut varje del til en rektangel. Bred på smör eller margarin. Strö över socker och mald kanel. Rulla degen från långsida till långsida. Dela i ca 12 bitar. Lägg dem på plåten, fortfarande med degsidan uppåt, precis som degrullen såg ut. Ta skaftet på en tesked och tryck till över bullen mellan de randiga kanelsidorna så att de liksom vänder sig uppåt. (Nu hoppas jag att jag h ar förklarat så att man kan förstå...?)

Låt dem jäsa 30 minuter till.

Grädda i ca 9 minuter i 250 grader varm ugn.

Pepparkakor med mandel och hasselnötter

Fantastiskt goda små kakor som inte bara passar till julen.

Recept, ca 90 st:

1 dl grovhackad skalad mandel
1 dl grovhackade hasselnötter
200 gr osaltat rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
2 1/2 tsk mald ingefära
2 1/2 tsk mald nejlika
2 1/2 tsk mald kanel
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser och knåda ihop till en jämn och fin deg. Dela degen i två bitar och rull dem till jämna rullar. Platta till dem åt båda hållen så att de blir fyrkantiga istället för runda. Lägg dem att vila i kylen ett par timmar. Skär kakor, ca 1 cm tjocka och lägg på plåt med bakplåtspapper. Inte för tätt. Grädda mitt i ugnen i 174 grader, ca 12 minuter.

Müsli med kanel och kokos

Den här har jag gjort med kanel och kokos och diverse annat.

Det är världens enklaste att göra egen müsli och det blir så himla gott. Det är till och med så att man kan få tonåringar att börja äta frukost på köpet och det är ju inte helt tokigt. Tala bara inte om för dem att de är lurade för då kanske de slutar med frukost igen.

Recept:

11 dl havregryn
4 dl rågflingor
150 gr grovhacakde hasselnötter
2 dl röda quinoafrön
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön
3 dl kruskakli
3 dl kokos
2 msk mald kanel
1 dl råsocker
4 dl vatten
1/2 dl smaklös olja tex rapsolja

2 dl russin (blandas i efter att müslin varit i ugnen)

Blanda alla torra ingredienser i en långpanna. Strö över råsocker och kanel och blanda igen. Blanda vatten och olja, så gott det går i en kanna och ringla det över müslin i långpannan. Blanda in olja och vatten och liksom krama in det i müsliblandningen.

Ställ in långpannan mitt i ugnen i 200 grader i 3o minuter. Var 10:e minut måste du ta ut långpannan och röra om ordentligt, annars kommer inte allt att bli torkat och det översta lagret blir bränt.

Ta ut långpanna ur ugnen och låt müslin svalna. Blanda sedan i russin.

Klart!

Min favorit är att äta den med jordgubbsfil. Det är riktigt gott!


Valnötsbröd på surdeg





Idag har jag exprimenterat lite själv med två surdegar. Här kommer receptet på den första som jag gjorde på surdeg av råg. För övrigt den surdeg som jag satte om och som överlevt igen. Underbart! Jag bakade de här bröden på dinkel och vete och blandade i valnötter i degen. Jag älskar de små knöliga nötterna som ger en fantastisk smak i bröd. Det här brödet kalljäser över natten.

Recept:


750 gr ljummet vatten
15 gr jäst
500 gr ekologiskt vetemjöl
500 gr dinkelmjöl
3 dl grovhackade valnötter
300 gr surdeg av råg
30 gr flingsalt


På kvällen:

Blanda jäst, vatten, nötter och mjöl på låg hastighet i ca 7 minuter. Låt degen vila i ca 10 minuter. Tillsägg surdegen och blanda på lite högre hastighet i 3 minuter. Tillsätt flingsaltet och blanda ytterligare 5 minuter. (När man änvände flingsalt bör man blanda degen lite längre när man tillsätter saltet eftersom det ta lite längre tid för flingsalt att lösa sig i degen. Det är ett tips från min svåger, bagaren, som han fått av surdegsbakande kollegor - att använda flingsalt istället för vanligt salt.)

Låt degen jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Vik degen som ett kuvert var 20:e minut den första timmen.




Häll sedan ut degen på mjölat bakbod och dela den i tre delar. Forma dem försiktigt till bröd och flytta dem till jäsformarna. Ställ dem i kylen (eller som jasg - i bergrummet) och låt dem jäsa långsamt under natten.

Dagen efter:

Värm ugnen med bakstenen i på 275 grader. Tag upp bröden, ett i taget, och vänd försiktigt över dem till bakspaden. Skjutsa in i ugen direkt på bakstenen. Sänk värmen till 250 grader. Lägg in några isbitar om du vill ha en seg, hård yta. Grädda i ca 20 minuter.

Det blir ett lite mörkare bröd med jättevacker färg när man bakar med dinkel och valnötter.


Mina första rågsurdegsbröd - recept

Så här fina blev de tre första bröden som jag bakade på rågsurdegen. Vansinnigt gott måste jag säga. Kan knappt inte fatta att jag bakat dem själv. Det är rena rama bageribrödet.

Här kommer receptet:
750 gr ljummet vatten

15 gr jäst

1000 gr ekologiskt vetemjöl

300 gr rågsurdeg

30 gr salt

Görs på kvällen:

Blanda jäst, vatten och vetmjöl och blanda degen. Låt den knådas på låg hastighet i ca 3 minuter. Låt degen vila i ca 10m minuter.Tillsätt rågsurdegen och kör på lite kraftigare hastighet i ytterligare 3 minuter. Tillsätt saltet och kör den på ännu högra hastighet i 3 minuter till. Häll över degen i en rymlig plastbunke med lock och låt den jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Den första timmen viker du degen var 20:e minut som ett kuvert. (Först uppifrån och nerifrån och sen från höger och vänster.)

Efter två timmar häller du ut degen på ordentligt mjölat bakbord och delar degen i tre delar. Forma dem försiktigt till tre bröd. (Det bubblar och pyser rätt ordentligt om brödet och det gäller att inte klämma bort alla de bubblorna om man vill ha ett blåsigt och fint bröd.)

Lägg bröden i tre jäsformar och ställ dem i kylen över natten att vila.

Morgonen efter:

Värm upp ugnen till 275 grader med bakstenen i ugnen (eller en plåt om du inte har en baksten)Ta ut ett bröd i taget från kylen (eller så många du kan grädda samtidigt i ugnen). Vänd försiktigt över brödet till degspaden och skjutsa in i ugnen på den varma stenen. Sänk värmen till 250 grader. Lägg in några isbitar i ugnen så får brödet en knaprig seg yta. Grädda i ca 20 minuter.

Klart!



Min egen blåbärspaj


Igår kväll hade vi våra kompisar, Bitte och Mats, på middag. Då Mats är en älskare av glass ville vi bjuda på en efterrätt med glass så det blev den här pajen. Och den blev så där god som en blåbärspaj ska vara. Har idag bjudit min syter och ehnnes familj på den också och den fick med beröm godkänt av konditorn (min svåger Wofflan). Ett gott betyg alltså.
Recept:
3 dl havregryn
2 dl mjöl
1 dl socker
1/2 dl sirap
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
100 gram smör
300 gram frysta blåbär
Vaniljglass till servering
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Dela smöret i bitar och lägg i. (om inte smöret r rumsvarm går det jättebra att ställa in hela bunken i micron i ca 40sek så blir smöret mjukt9
Blanda ihop till en deg. Det gör inget om det ör lite smulit det trycker man ihop i pajformen.
Tryck ut pajdegen i en en pajform men spar ca 1,5 dl för att ha ovanpå blåbären.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Ta ut pajformen ur ugnen och häll på blåbären och smula över resten av pajdegen.
Grädda i 15 minuter till.
Servera pajen lite ljummen med riktigt god vanlijglass.

Härliga lilla surdeg - dags att bli till bröd!



Nu är surdegen matad och klar. Se hur den bubblar. Och den doftar verkligen speciellt - surdeg antar jag. (Det är synd att man inte kan lägga in dofter också. Jag ska be Sören lösa det också.)



fredag 9 januari 2009

Nähä - så bra var det inte

Det där med att förinställa ugnen så att den skulle gå igång på ett visst klockslag - det gick inte! Synd, men världen lär inte gå under ändå. Och för mig som är morgonpigg borde det inte medföra några större problem. Jag är nog mest smittad av Sören och alla hans små tekniska finesser. Han håller på och kopplar ihop varenda maskin i hela vårt hus. Allt kan snart snacka med varandra (självklart trådlöst) förbehållet ugnen och kylskåpet - än så länge. Han löser nog det också på sikt om jag känner honom rätt. Och då kommer jag att få ett sms från kylen som säger att mjölken är slut och att det var länge sedan vi hade nån mozarella hemma eller nåt liknande. Och ugnen kommer vid det laget, trots att den då fungerar med förinställning, ändå att skicka mig ett sms och höra om vi kommer hem i utsatt tid så den vet när middagen ska vara klar.
Nej, undrens tid är nog ännu inte förbi ska ni se.

Ismaskin

Det går numera åt en hel del isbitar i den här familjen till allt surdegsbakandet. Och så kom Sören på att vi har ju faktiskt en inbyggd ismaskin i vår kyl/frys i köket som vi aldrig har kopplat in. Men som jag tidigare skrivit har Sören en passion för tekniiska små finesser och dit hör ju definitivt en integrerad ismaskin. Så nu såg han sin chans att få koppla in den - såklart enbart för min skull... Jo, jo, nåt ska man ju ha att skylla på.

Men vi får se om det blir av. Han har också en tendens att drabbas av latmasken.

Tidsinställd start på ugnen

Nu har jag gått här och funderat lite.
Det vore ju himla fiffigt om man kunde sätta ugnen på en tidsinställd start på morgonen så att den var varm redan när man själv kommer upp ur sängen. Då är det ju verkligen perfekt med kalljästa degar som långsamt jäser över natten och man sen kan grädda dem direkt på morgonen. Utan att först behöva vänta på att bakstenen ska värmas upp i ugnen.

Måste genast läsa igenom manualen till ugnen.

Mitt kök är ett mjöligt paradis

Det är ta mig tusan mjöl överallt snart. Men det gör inget.

Idag har jag gjort några misstag kan man minst sagt säga. Men - nöden är ju uppfinningarna moder. Jag hade så noggrannt satt min surdeg och den puttrade och jäste så fint och idag var det så dags att baka. Och så upptäcker jag att allt mitt ekologiska mjöl är slut. Så jag tog helt enkelt och provade att baka med vanligt vetemjöl. Har ännu inte gräddat dem så jag vet inte resultatet. Men än så länge verkar dem må bra. Ligger i korgar och jäser och ska om en timme ungefär in i ugnen.

Medan degen jäste startade jag ett nytt projekt. Att baka knäckebröd. Jag har ju fått en så fin kavel av min kompis Eva.

Jag kan få fnatt när jag går in i en affär och ska köpa såna där lite "finare" knäckebröd, typ Wilmas. Det är ett helt vansinnigt kilopris på dessa små brödbitar och då jag inte är helt korkad när det gäller att baka triggas jag förstås att gå hem och göra egna. Detta var också en av anledningarna till att jag önskade mig min baksten - eget knäckebrödsbak. För knäckebröd blir också lite godare om man gräddar dem på en sån sten.

Man ska bara vara beredd på att när man bakar knäckebröd så blir det mjöligt - överallt. Och bakar man, som jag gjort idag, med frön också så blir det även fröigt överallt. Jag är med andra ord väldigt glad för att inte dammsugaren var proppfull. Nu däremot är den väldigt mätt och belåten efter att ha fått frossa i sig mina mjölrester.

torsdag 8 januari 2009

Galen i prylar

Min man är verkligen galen i prylar av alla de slag och till viss del kan jag hålla med honom om att det är kul. Och definitivt när det gäller den här bakstenen med tillhörande brödspade. Jättebra resultat när man bakar på stenen och otroligt lätt att hantera brödet på spaden. Märker dock att brödet lätt faller ihop när man flyttar det till brödspaden. Jag tror att man måste vara lite snabbare med det in i ugnen och skaka så lite som möjligt på det på vägen dit.

Här åker brödet in i ugnen, rakt in på bakstenen.


Nästan färdiggräddat!

Färdigt!
Det ser ju fantastiskt gott ut, eller hur.


Morgonstund har guld i mund



Godmorgon!
Att få vakna först är en ynnest. Att komma upp i huset när det fortfarande är mörkt ute (nu pratar jag förstår vintertid) och det är alldeles tyst är en njutning som är obeskrivilig. Jag har mina egna morgonritualer - på med morgonrocken eller pyjamas, tända en brasa, tända väl valda ljus, göra en kopp te och sen sätta sig framför brasan. Fortfarande alldeles tyst med undantag av spraket från brasan. Sen kan jag sitta där hur länge som helst.
Men ofta tar jag efter en stund fram min bakmaskin och sätter en bröddeg så att resten av familjen får vakna till doften av nybakat bröd (och jag blir snäll eftersom jag får min terapi direkt på morgonen). Det är definitivt ingen som har protesterat mot det hittills, tvärtom, alla älskar det lika mycket som jag. Sen har jag en stor kärlek till, förut att baka, och det är frukost - frukostar ska vara grandiosa och helst innehålla allt. På helgerna äter vi ofta stora frukostar och vi brukar då också väcka barnen så att vi äter tillsammans. Och trots att de är tonåringar protesterar de inte så fasligt mycket. Det är i alla fall inte själva frukosten de inte vill vara med på, det är nog mest det där med att de egentligen kan och vill sova hur länge som helst som kan göra att de till en början muttrar lite. Men det är bara mutter så det är ok.

Nu har jag satt på ugnen med min baksten i och ska snart gå ner och hämta upp det första av mina bröd för gräddning. Stenen är inte så stor jag jag får inte plats med mer än ett bröd i taget, så de andra två får lite längre sovmorgon.

Surdegsstart på rågmjöl

Nu har jag ju satt min första surdeg som faktiskt tycks bli bröd. Det här receptet var det som jag använde. Surdegen har ungefär samma konsistens som en våffelsmet och den ser lite småäcklig ut när den börjar bubbla och jäsa men det är helt i sin ordning.

1 sats surdeg av råg:

Dag 1:
Blanda 2 dl ljummet vatten med 2 1/2 dl ekologiskt rågmjöl. Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur i 2 dygn.
Gärna i ett skåp över kylen om du har. Det har inte jag så jag har låtit den stå bredvid ett element en stund varje dag och det tycks ha funkat.

Dag 2:
Gör ingenting med din surdeg. Låt den bara vara.

Dag 3:
Nu har surdegen stått och jäst i två dygn, dags att mata den lite.
Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 dl ekologiskt rågmjöl och blanda noga. Plasta bunken. Låt den stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur.

Dag 4:
Tillsätt ytterligare 1 dl ljummet vatten och 1 dl ekologiskt rågmjöl. Plasta bunken och låt den stå ännu ett dygn i rumstemperatur. Imorgon är det dags att baka bröd av surdegen. Det är mao dags att välja recept. Snart börjar det riktigt roliga.

Dag 5: Nu kan du baka med din surdeg. Spara 100 gr surdeg och ställ antingen in det i kylen och vila för att ta fram någon dag innan du ska baka och börja mata igen med samma mängd och innehåll som ovan. Eller så tar du den sparade surdegen (100 gr) och matar den direkt och har kvar den i rumstemperatur för att kunna baka igen om ett par dagar.
(Om jag nu har fattat det rätt så stämmer det som jag skrivit på "dag 5" annars kommer jag självklart att ta bort detta inom kort.)



Så här ser min surdeg ut efter att jag startat om den igen efter att jag bakat mitt bröd idag.




Cattis jul- och påskbröd



Det här är ett av min syster Cattis paradnummer. Hon bakar det här brödet varje jul och påsk till mina barns stora lycka. Det skulle förmodligen inte bli vare sig jul eller påsk för dem om hon inte kom med brödet. Det bakas på bikarbonat och bakpulver och blir mjukt och är sött. Min man brukar driva Fredrica (en av mina döttrar) och säga att när hon väl äter ett bröd som är mörkt (till färgen i alla fall) så är det i själva verket sockerkaka med smör på.
Hur som helst - jag håller med Freddan -det är vansinnigt gott!
Och mycket bröd blir det, en hel långpanna.

Recept:

2,2 liter rågsikt
1/2 påse brödkryddor
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 liter filmjölk
4 dl sirap (ljus brödsirap)

Sätt ugnen på 100 grader.
Rör ihop alla torra ingredienser. Häll sedan i filmjölk och sirap. Blanda ihop allt till en smet som ska vara seg som tuggummi. Smeten hälls sedan ut en en smord långpanna.
Grädda brödet i 100 grader i 45 minuter, öka sedan till 150 grader och grädda i 30 minuter till.
Klart! Lätt som en plätt!

Karl-Valters rulltårta

Och vem tusan är då Karl-Valter? Ja, inte vet jag. Så hette den här rulltårtan i ett recept som jag hittade när jag var liten och det får den fortsätta att heta. Har man en gång ätit Karl-Valters rulltårta så kommer man garanterat ihåg det. Den har en härlig chokladsmörkräm som fyllning och är förrädiskt god.

Recept:

3 ägg
1 1/2 dl socker
1/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
lite smält smör eller olja

Fyllning:
150 gr smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
4 msk kakao

Börja med fyllningen.
Rör rumsvarmt smör så att det blir alldeles mjukt och krämigt.
Blanda det rörda smöret med florsocker, vaniljsocker, kakao och till sist de två äggulorna. Rör till en jämn och fin kräm.

Sätt ugnen på 250 grader.
Täck en långpanna med smörpapper. Pensla pappret med smält smör eller olja.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner det försiktigt, men se till att smeten blir välblandad.
Bred ut smeten på smörpappret och grädda nederst i ugnen ca 4-5 min. Passa ugnen hela tiden, det går blixtsnbbt när rulltårtan blir klar.
Sockra över den färdiga kakan och stjälp upp den på smörpapper. Dra av pappret som kakan gräddats på. Om inte pappret vill lossna pensla snabbt med kallt vatten på smörpappret så lossnar det lätt från kakan.
Låt kakan kallna innan du brer på chokladsmörkrämen. (Pensla ett smörpapper med vatten och lägg det över kakan. Då håller sig kakan mjuk medan den kallnar.)
Rör om i chokladsmörkrämen så at du känner att den är riktigt smidig och fin. Bred den över rulltårtan när den svalnat så mycket att smöret inte smälter. (Prova på en liten kant först)
Rull ihop kakan. Låt den ligga minst en kvart innan du skär upp den. (Det är svårt att vänta men det går.)
Förvara kakan i kylskåp inrullad i smörpapper.

Enkla äppelformar

De här kakorna blir som mazariner ungefär fast med äppelnmosfyllning. Och de är ruskigt goda. Bakade dem mycket när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Det var lite av ett paradnummer och jag brukade baka dem och ta med i fina kartonger till allehanda personer som fyllde år och så. Himla lätta att göra och ser väldigt proffsiga ut. Nu var det länge sedan jag bakade dem men nu blev jag lite sugen så vem vet... en vacker dag gör jag dem nog och då kommer det en bild på dem också. Det lovar jag.

Recept:

1 dl socker
150 g smör
1 ägg
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Äppelmos till fyllning

Rör smör och socker tills det blir smidigt. Tillsätt ägg och mjöl blandat med bakpulver. Låt gärna degen ligga kallt en stund. Klä därefter smorda formar (såna som man har till mandelmusslor) med deg. Kläm alltså ut den med tummarna. Fyll formarna med en rejäl sked med äppelmos och täck formen med ett lock av deg. Grädda i medelvarm ugn 225-250 grader i ca 10 minuter. Innan servering pudrar du kakorna med florsocker.
Tips! Formarna kan också fylls med nötmassa (gjord av malda hassenötter, ägg och socker). Jättegott!

Satans kamera

Hade tänkt att lägga upp lite bilder men det strular. Kameran har pajat! Surt, men vad ska man göra? Får helt enkelt lämna in den på lagning och återkomma med bilder senare. Så länge får ni hålla till godo med halvdåliga bilder tagna med min mobil.

Vilken lycka - det funkar!

Herregud att man kan bli så glad över några bröd. Men se själva hur fina de blev! Och goda så in i norden. De var lagom "ätvarma" när Sören kom hem från jobbet idag och vi avsmakade dem med olivolja och flingsalt. Sen kändes den övriga middagen nästan överflödig. Jag hade kunna ätit mig mätt på bara bröd. Hade suttit fint med ett glas gott rödvin också men det fanns det inget hemma så det fick duga med bubbelvatten idag. Inte det sämsta för all del.


Det här är alltså mina första bröd bakade på surdeg - jättefina baguetter! Jag tror att alla som har slagit i mig, och säkert många andra också, att det är svårt att baka surdeg ljuger. Det var verkligen lätt som en plätt eller så har jag haft en enorm nybörjartur.

Hur som helst så ligger nu nästa omgång bröd och jäser nere i vår källare. Vi är beskaffade med ett stort bergrum i vårt hus, där tidigare oljetanken var inrymd. Men sedan ett år tillbaka är den utplockad och oljepannan bytt mot en betydligt mer miljövänlig bergvärmepump. Bergrummet är som sagt stort och vi har det som förråd för lite av varje som tex vinkällare (låter betydligt flottare än vad det är - vi är nämligen inga direkt vinsamlare av rang). I detta bergrum finns det dock plats för att kalljäsa bröd för ett större bageri (vilket vi inte heller har för avsikt att ha här hemma). Nu ligger i alla fall mina tre bröd där nere och puttrar. Härligt! De ska sova över där nere för att sen bli gräddade imorgon bitti. Sov gott!


Här sover mina jäsande små bröd.

Mazarinmuffins

Det här är bland de godaste muffins jag vet. Receptet har jag fått av mamma som bakade dem när jag var liten och de ska bakas i gamla hederliga muffinsformarna, alltså inte de nya jättevarianten.

Recept:

200 gr smör eller margarin
2 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
25 malda sötmandlar
6 malda bittermandlar
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör matfett och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägget. Blanda mjöl, vaniljsocker, mandel och bakpulver och rör ner balndningen omväxlande med mjölken i smeten. Häll smeten i muffinsformar och grädda i ugnen ca 15 minuter.

Mammas nötkakor

Det här är en riktig klassiker på kakfatet. Och ack så goda! Här delar jag med mig av mammas recept.

Recept till 12-13 st:

100 gr malda hasselnötter
1 ägg
1 dl socker
ca 1 msk smält margarin

Hela hasselnötter till garnering

Rör ihop socker och ägg, bara så att det blandas, inte vispa. Rör i de malda nötterna och sist det smälta margarinet, så mycket att smeten blir lagom tjock. Gör lagom stora "bollar" med hjälp av två teskedar och lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Stoppa ner en hasselnöt på toppen av varje kaka. Grädda ca 8 min i 200 graders ugn.

Chokladrutor



Det här receptet har jag fått av en av mina kompisar Carina. Vi bakade dem ofta tillsammans när ungarna var små. Vi brukade ta en hel dag som "bakdag" hemma i hennes kök och fylla frysarna med bullar och kakor. En självklar kandidat på "bakdagarna" var Carinas chokladrutor.

Min svåger Lette är helt galen i dessa kakor. Jag får nästan inte komma hem till dem utan att medföra en långpanna med chokladrutor. I gengäld brukar Lette putsa och polera min långpanna, innan den återbördas till vårt hem, så att det ser ut som den var ny.
Lite av en win-win-situation!
(Att kakan är så kopiöst lätt och snabb att baka vet jag inte om jag kommer att tala om för Lette, då kanske jag inte får min långpanna lika fin igen - för det är garanterat mer jobb med att putsa den än att baka chokladrutorna.)

Recept:

2 ägg
3 dl socker
150 gr smält smör eller margarin
1 dl mjölk
1/2 dl starkt kaffe
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Glasyr:
50 gr smält margarin eller smör
3 1/2 dl florsocker
1/2 msk vaniljsocker
1 msk kakao
3 msk starkt kaffe

Kokos till garnering

(Jag brukar ofta ta lite mer av allt till glasyren med ungefär 5 dl florsocker istället och så öka med motsvarande av resten av ingredienserna)

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedn resten av ingredienserna. Häll smeten i en väl smord långpanna. Grädda ca 13-15 minuter. Ta ut kakan och låt den svalan något. Häll sedan på glasyren och strö över rikligt med kokos. (Kakan ska inte vara helt kall när du brer på glasyren då går den sönder. Värmen från kakan gör att det blir lätt att breda ut glasyren.)

Knäckkakor

Klassiska sneda snittar med riktigt knäckig god smak. Riktiga favoriter.

Recept:

100 gr smör
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
1/2 dl hackad sötmandel (ej mald)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Hacka mandeln fint. Rör smör, socker, sirap och vaniljsocker poröst. Blanda mjölet mandeln och bakpulvret och arbeta in det i degen.
Sätt ugnen på 175 grader och förbered 2 plåtar.
Rulla ut fingertjocka längder och lägg dem på plåtarna, 3 på varje plåt. Platta till dem med en gaffeloch grädda längderna ca 6-8 minuter.
Skär längderna i sneda bitar medan längderna fortfarande är varma.

Går bra att frysa.

Mammas snabba småfranska

De här bröden brukar jag baka på helgmorgnarna när det är lite ont om tid. De går blixtsnabbt att baka eftersom de bara jäser en gång. Ungarna älskar dem. Brukar variera mjölsoreterna lite och även har i vetekross tex.

Recept till 12 st frallor:

50 gr jäst
3 dl vatten, 25 grader
50 gr margarin
1 tsk salt
1 msk socker
8 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader.
Smula sönder jästen i en degbunke. Häll i vattnet och det smälta margarinet. Blanda så att jästen löser sig. Tillsätt salt och socker och blanda i mjölet. Forma degen till släta bullar. Låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper under duk i 40 min. Grädda frallorna i 10-12 minuter. Låt dem svalna under bakduk.
OBS! Man kan öka vattenmänden till 5 dl och också öka på mjölmängden så får man 20-24 frallor istället.

Havrebollar

De här havrebollarna blir nästan som de man köper i affären. Alltså den lite ljusare sortens chokladbollar. Passar mig perfekt som är mer förtjust i ljus än mörk choklad. Hemligheten är nog bland annat att man gör dem i matberedaren så att havregrynen blir mer sönderhackade.

Recept:
6 dl havregryn
3/4 dl mjölk
200 gr margarin
4 msk Oboy
1/2 dl kokos
1/2 msk vanlijsocker
1 3/4 dl socker

Kokos att rulla chokladbollarna i.

Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt margarin och mjölk och kör tills det blivit ordentligt blandat. Gör bollar och rulla dem i kokos.

Birgittas knäckkakor

Det här receptet fick jag för många år sedan av en av mammorna på vårt föräldrakooperativa dagis. De är grymt goda och hemskt onyttiga. Men det är lätt att bortse från när man fått smak på dem.

Recept:
75 gr smör
2 msk grädde
1 dl havregryn
1 dl socker
2 msk sirap
1/4 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull på spisen. Tag kastrullen från värmen och blanda i resten av ingredienserna. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper.
OBS! Det blir minst 30 st så gör inte för stora klickar för de flyter bara ihop på plåten under gräddningen.
Grädda kakorna i 200 graders ugn i 5 minuter.

NJUT!!!!

Kladdkaka

Kladdkaka har jag en känsla av att det finns lika många recept för som det finns bagare. Här är mitt och den är god.

Recept:
2 ägg
3 dl socker
125 gr smält smör eller margarin
1 1/2 dl mjöl
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i de andra ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 150 gradres ugn i ca 50 minuter. Låt kakan stå i mitten av ugnen. Låt svalna innan du skär i kakan. Servera med lättvispad grädde.

Runes Pain Riche

För många år sedan var jag på Mallorca och träffade där en familj från Bden som vi senare åkte upp och hälsade på mitt i smällkalla vintern. Då fick jag det här receptet på jättegoda och lättbakade bröd.

Recept:

50 gr jäst
1/2 liter vatten
1 msk salt
12 dl mjöl

Sätt ugnen på 275 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med ljummet vatten. Rör ned salt och hälften av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg och smidig (den ska vara rikigt kladdig) Strö på mjöl och täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 40 minuter. Arbeta först upp degen i bunken och sen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 3-4 bitar och rulla/forma dem till jämna längder. Lägg dem på smord plåt. Skär med vass kniv 5-6 skåror i varje bröd och låt dem jäsa ca 30 minuter. Grädda 10-12 minuter. Pensla med vatten.

Hallongrottor

De här hallongrottorna smakar precis som de man kan köpa på konditorier och är dessutom himla lätta att göra. De kan man definitivt bjuda på och känna sig som en riktig konditor. Hallon och vanilj är en riktigt bra kombination.

Recept för 25 st stora eller 50 st små:

1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl vaniljsåspulver (Marsan)
250 gr smör i bitar
1 1/2 dl hallonsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ ut 25 stora bullformar eller 50 mindre på en plåt.
Lägg alla ingredienser utom hallonsylten oc knåda samman i en matberedare.
Rulla till en längd och dela i 25 eller 50 bitar. Forma till kulor och lägg dem i formarna. Gör en fördjupning mitt i kakan och fyll med sylt.
Grädda de mindre formarna i ca 12 min och de större ca 18 minuter.

Sega saffranssnittar

De här kakorna är så vansinnigt goda att man egentligen helst vill gömma de i en burk som man själv bara vet var den finns. Sega och goda och med en underbar smak av saffran. Kan det bli bättre?





Recept för ca 60 kakor:

125 gr rumsvarmt osaltat smör
1 dl strösocker
1 msk vanlijsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 gr stött saffran

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienser till en slät och fin deg. Dela degen i tre bitar. Rulla dem lagom långa för en plåt. Lägg lngderna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugen ca 12-14 minuter. När längderna svalnat till hälften ungefär skär man upp dem i sneda snittar. Låt dem sedan svalna helt innan de läggs i en burk.

Ät och njut! - och jag menar det verkligen. Det är bland de godaste kakor jag vet och Fredrica känner likadant. Hon tror att hon drabbats av ett beroende.

Julledigt - Dags för surdeg



Hur kan man bättre fördriva några semesterdagar än genom att alldeles ensam i huset barrikadera sig i köket? Nej det går nog inte. Inte för en person som jag i alla fall som anser att bakning och matlagning är rent terapeutiska sysselsättningar.

Började dagen med att sätta upp en nyinskaffad hylla över kylskåpet så att jag kan få bättre plats med allehanda burkar etc. Och därefter har jag grottat ner mig i diverse recept för att få ännu mer inspiration. Ska kanske säga att jag sällan bakar matbröd efter recept. Men jag fick av mina barn Leilas kokbok "a piece of cake" i julklapp och den är underbar. Har idag bakat biscotti från den boken och det doftar fantastiskt i hela huset av dem.





Se vad fint det blev med hyllan!



Som sambo till en sann älskare av att baka har min man nu försett mig med ännu en fantastisk julklapp som idag ska invigas. En baksten! För att nu göra den rättvisa har jag satt mina första surdegar. Den första jag satte var en rågsurdeg. Satte den för 4 dagar sen och har sedan dess matat den och förvarat den efter konstens alla regler. Och den lever! Jippie! Idag ska den förvandlas till en deg som kommer att bakas till stora imorgon. (Passar på att tacka "Pain De Martin" för alla tips och idéer när det gäller surdegsbak). Den andra degen är en vetesurdeg som jag satte igår kväll. Med lite (3 g) jäst, vatten och vetemjöl och den jäste sen över natten i kylskåpet. Rågsurdegen har startas med enbart vatten och rågmjöl och har bott i rumstemperatur sedan dess. Är än så länge helt novis på det här med surdeg men jag ska lära mig. Det är därför jag provar mig fram med olika sätt att sätta surdegarna på.

Vetesurdegen är numera en deg som ligger i stor plastlåda i köket och jäser. Har vikt den ett antal gånger (som ett kuvert) som är ett tips för att få ett sånt där blåsigt fint bröd med stora hål. I like!

Har hittills bara hittat surdegsrecept med råg eller vete. Tror dock att det borde gå att sätta dem med andra mjölsorter också som tex graham och dinkel. Återkommer till det när jag provat.